Tips bij het aanmaken van afspraken

Het doel van TimeSteps is te ondersteunen in tijdsbesef en dagstructuur. Om hier positief aan bij te dragen geven wij jou een aantal tips. Is het nog niet gelukt een afspraak aan te maken? In de video onderin dit artikel leggen wij dit uit.

De agenda is natuurlijk primair bedoeld om afspraken in te plannen, zoals de kapper, bezoek of medische afspraken bij het ziekenhuis. Daarnaast werkt het erg goed om afspraken in te plannen die meer context geven aan het moment van de dag. Dit kunnen afspraken zijn zoals: ontbijten, avondeten en het NOS journaal.

Let bij het aanmaken van afspraken op de volgende dingen:

  • Foto toevoegen.
    Bij een afspraak kun je een foto toevoegen die herkenbaar is. Deze foto verschijnt dan bij de afspraak in de TimeSteps app. De foto kun je maken met de camera op je telefoon of uit je bibliotheek op de computer halen. Als je deze foto vaker wilt gebruiken kun je deze het beste opslaan in een mapje op je telefoon of computer.
  • Herinneringen instellen
    Per afspraak kun je één tot drie herinneringen instellen. Iemand met dementie heeft vaak moeite met het inschatten hoelang iets duurt. Stel je maakt een bezoek-afspraak aan. Je kan dan een herinnering instellen op bijv. twee uur van tevoren. Met de melding: 'Over twee uur, ... op bezoek. Doe maar rustig aan want dat duurt nog erg lang'. Een 2e herinnering zou een uur van tevoren kunnen zijn en 5 minuten voor de afspraak kun je instellen dat de herinnering dan aangeeft: "Over vijf minuten, ... op bezoek, maak je vast klaar".
  • Activiteiten toevoegen
    Een afspraak kan veel meer zijn dan letterlijk een bezoek. Zo kan je ook instellen dat er een bepaalde activiteit gedaan kan worden zoals eten, medicijnen innemen, hond uitlaten etc. Maar rusten is óók een activiteit. Te veel prikkels op 1 dag geeft stress en onrust. Zo kun je als afspraak een tijd 'blokken' in de agenda. Maak duidelijk dat dit een rustmoment is met een foto van bijvoorbeeld de bank of een stoel.

Het inplannen van dit soort afspraken helpt bij het behouden van dagstructuur. De persoon met dementie kan ook terugkijken of afspraken in het verleden hebben plaatsgevonden.

Zie in deze video hoe je een afspraak aanmaakt:

Is jouw vraag beantwoord? Bedankt voor de feedback Er is een probleem met het indienen van jouw feedback

Meer hulp nodig? Neem contact op Neem contact op